Varjovaalit


Koulumme yhdeksäsluokkalaisista koottiin noin 20 hengen eduskuntatyöryhmä, joka alkoi työstämään infopaketteja eduskunnasta. Infopaketeissa kerrottiin eri luokka-asteiden taitotasolle sopivalla tavalla äänestämisestä vaaleissa sekä eduskunnan ja kansanedustajien työstä. Luokka-asteet olivat jaettu 1.-3.-, 4.-6.- ja 7.-8.-luokkalaisiin. Työryhmään osallistuminen oli täysin vapaaehtoista ja hauskaa lisätoimintaa koulunkäynnin ohella.


Työryhmän tavoitteena oli saada myös nuoremmille oppilaille tietoisuutta vaaleista ja Suomen hallituksen toiminnasta. Aihe oli myös erittäin ajankohtainen, sillä eduskuntavaalit lähestyivät kovaa vauhtia.


Työryhmän toiminta jakautui kahdelle viikolle. Ensimmäisellä viikolla yhdeksäsluokkalaiset suunnittelivat ja valmistelivat infopaketit työryhmän kokouksissa, välituntien aikana. Jo ensimmäisessä kokouksessa oppilaat jaettiin pienempiin ryhmiin, joissa he valmistelivat esityksiä muotoilun keinoja hyödyntäen. Toisella viikolla oppilaat taas kiertelivät luokkia, ja esittivät diaesitykset koulun oppilaille. Työryhmässä oli koko kahden viikon ajan luova ja leppoisa ilmapiiri.


Esitykset polkaistiin käyntiin toisen työviikon keskiviikkona. Esityksissä yhdeksäsluokkalaiset heijastivat diaesityksen taululle, ja kertoivat koululaisille aiheesta kyseiselle ikäluokalle soveltuvalla tavalla. Esitykset herättivät keskustelua ja varsinkin nuoremmilla oppilailla oli aiheesta paljon kysyttävää. Monet luokat jäivät myös keskustelemaan aiheesta, kun yhdeksäsluokkalaiset olivat jo lopettaneet esityksen. 


Työryhmä järjesti varjovaalit yläkoululaisille. Varjovaaleissa äänestettiin oikeita ehdokkaita ja puolueita. Vaalit pidettiin perjantaina 31.3.2023 välituntien aikana, ja vaaleissa äänesti 131 yläkoulun oppilasta. Vaalipaikalla pystyi katsomaan seinällä olevista ehdokkaista mieluisan, jonka jälkeen äänestäjä sai paperia ja kynän, kirjoitti siihen ehdokkaan ja pääsi viemään lapun äänestyslaatikkoon. Ennen äänen toimittamista äänestäjiltä kysyttiin nimi ja luokka, jotka kirjoitettiin ylös. Lappu leimattiin ja laitettiin laatikkoon.Tässä ovat Arabian peruskoulun varjovaalien tulokset:


🔴Vasemmistoliitto 29%

🟢Vihreät 20%

🟠SDP 13%

🔵Kokoomus 12%

⚪️Perussuomalaiset 8%

🟡SKP 8%


Eniten ääniä saaneet ehdokkaat:

1. Ajak Majok / vas, 12 ääntä

2. Titta Hiltunen/ vas, 11 ääntä

3. Jussi Halla-Aho / ps, 10 ääntä

4. Ben Zyskowicz / kok, 9 ääntä

5. Ville Rahikainen / skp, 8 ääntä
Korkeimmat vertausluvut, eli suhteellisen vaalitavan mukaan parhaat tulokset:

1. Ajak Majok /vas, 38

2. Maria Ohisalo/ vihr, 26

3. Titta Hiltunen / vas, 18

4. Mahad Ahmed/ sdp, 17

5. Ben Zyskowicz /kok, 16


Kirjoittajat: Silvi, Heta ja Sonja 9B


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riemukasta alkanutta lukuvuotta 23-24!

Oppilaiden tasa-arvotyöryhmän työskentely