Arabian ysit toivottavat hyvää itsenäisyyspäivää!

Juhlimme tänään itsenäisyyspäivää Arabian peruskoulussa. Maanantaina 5.12. koko koulullamme on vapaapäivä, sillä pidimme lauantaikoulupäivän 17.9. Kaikki 9A:n, 9B:n ja 9C:n oppilaat ovat äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla kirjoittaneet itsenäisyyspäiväjuhlapuheet. Niistä kolme kuultiin tänään juhlissa, ja tässä on teille vielä yksi upea puhe.


Veteraanit, jääkärit, talvisota, jatkosota, Lapin sota, veljessota, kansalaissota, sisällissota, taistelu, kaatuminen, sisu, rohkeus, urhoollisuus, isänmaa, Ståhlberg, Mannerheim, Ryti, Svinhufvud, Simo Häyhä, Karjala, Petsamo, Salla, torjuntavoitto, aseveljeys, Tuntematon sotilas, valkoinen lumi, siniset järvet ja taivaat, kuohuvat kosket, korkeat tunturit sekä pimeät korvet.

Näitä sanoja olemme kaikki ikämme kuulleet Suomen itsenäisyydestä puhuttaessa. Verinen menneisyys ja kansamme selviytymiskamppailu ovat jättäneet vahvan jäljen maamme historiaan. Vaikka muistammekin aikaisempien sukupolvien uhrauksia kunnioittaen, niistä en kerro tässä puheessa.

En ole tullut tänne tänään tylsistyttämään teitä kliseisillä sanoilla sodasta, veteraaneista tai menneisyydestä. Mikä kuitenkin sitoo näitä teemoja puheeseeni, on yksi sana:

Uhraus.

Kysymys kuuluukin:

Mitä sinä olet uhrannut maasi puolesta?

Suomalaisen elämä on täynnä uhrauksia. Joka päivä heräämme aikaisin ja työskentelemme, opiskelemme, maksamme veroja ja pidämme kaikki huolta toisistamme. Nämä uhraukset ovat itsessään pieniä, mutta mielestäni ne yhdessä voittavat kaikki sankarikuolemat ja uroteot.

"Miksi?" kuulen teidän kysyvän.

Koska niistä rakentuu hyvinvointivaltio, jota me kaikki niin arvostamme.

Ne mahdollistavat maamme demokratian, kattavat julkiset palvelut, tasa-arvon ja itsenäisyyden.

Maamme on siis rakennettu uhrauksista. Jo ennen itsenäistä Suomeamme, kansamme on sisukkaasti taistellut vapautensa puolesta. Monta kertaa sen olemassaoloa on uhattu, ja joka kerta se on urhoollisesti puolustanut demokratian, vapauden, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden arvoja. Näiden arvojen puolustaminen on tärkeää, ja jatkuu yhä tänäkin päivänä.

Maailmassa täynnä syrjintää ja diktatuuria Suomi seisoo jämäkästi vapauden majakkana.

Kulje siis edeltäjiesi askelia, puolusta hymyssä suin isänmaasi rikkauksia: demokratiaa, oikeudenmukaisuutta, vapautta ja itsenäisyyttä.

Tuure Heikinheimo 9C

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riemukasta alkanutta lukuvuotta 23-24!

Varjovaalit

Oppilaiden tasa-arvotyöryhmän työskentely