8.- LUOKKALAISTEN HISTORIALLINEN TAIDENÄYTTELY

 Entiset seitsemäs- nykyiset kahdeksasluokkalaiset oppilaat toteuttivat viime keväänä historian ja kuvataiteen yhteisen ilmiön. Oppilaat saivat itse valita jonkin historiallisen tapahtuman 1800-1900 - lukujen väliltä, josta suunnittelivat ja toteuttivat muotoilun työkaluja hyödyntäen näyttävät työt. Ennen työn aloittamista, oppilaat etsivät tietoa ja kirjoittivat lyhyet tietotekstit valitsemaansa historialliseen aiheeseen liittyen. Jokainen sai valita työhön käytettävän materiaalin ja tekniikan itse, ja sen ansiosta töistä tuli monipuolisia.

 

 

Töiden toteuttamiseen käytettiin erilaisia tekniikoita, kuten esim. hyödynnettiin jo olemassa olevia valokuvia sekä piirrettiin, kuten näissä ihastuttavissa Japanista ja sen kulttuurista sekä taiteesta kertovissa teoksissa, joiden tekijät ovat Iida-Ilona ja Mari 8C. Oikealla puolella olevan teoksen vaaleanpunainen tunnelma on ihastuttava ja molempien mekot ovat täynnä yksityiskohtia!




Osa oppilaista hyödynsi savea ja rakensivat sillä pienoismallin haluamastaan historian esineestä tai tapahtumassa. Kuvassa etualalla näkyy Iines 8B tekemä 1800-luvun Kiinan pienten jalkojen ihannetta kuvaava kenkä. Kiinassa naisten jalkojen tykättiin olevan pieniä, joten niiden luut murskattiin ja ne sidottiin epämukaviin asentoihin, jotta jalat pysyisivät pieninä. Sidottujen jalkojen kanssa kävely oli erittäin hankalaa, sekä vaarallista jaloille. Savikengän punainen väri ja ihastuttavat kukat tekevät kengästä katseen puoleensa vetävän.






Yleinen aihe oli naisten muoti, sillä 1800-luvulla muodissa oli ihastuttavat mekot ja kauniit asusteet mekkojen kanssa. Niiden teko oli hauskaa, kun sai käyttää mielikuvitusta ja katsoa netistä inspiraatiota. Vaatetyyliä kutsuttiin romanttiseksi tyyliksi sekä viktoriaaniseksi muodiksi. Kuvassa olevissa töissä on ensiksi luonnosteltu lyijykynällä mekkojen ääriviivat, ja sen jälkeen taitavasti maalattu vesivärein. Lopputuloksesta on tullut siisti sekä upea!







Kuvan alareunassa on mielettömän hieno laivateos, joka on toteutettu musteella. 

Musteella piirtäminen vaatii tarkkuutta ja sen käytön osaamista, jossa tekijä todellakin 

on onnistunut! Ylempi työ kertoo Kongosta ja siitä ilkivallasta mitä Leopold II sai siellä 

aikaan. Työn tekemisessä on käytetty valmiita kuvia sekä vesivärejä. 

Tekijä Tellu 8A on saanut kuvattua kauheudet hyvin.





Viktoriaanisen ajan muodilla oli kuitenkin synkkä kääntöpuoli, josta vasemmanpuoleinen 

työ kertoo. Edith 8A:lta kertoo työssään siitä, kuinka naisten ihanteena oli ohuet kylkiluut,

 jotka painettiin kasaan korsetin avulla. Korsetin käyttö oli hyvin tukalaa ja aiheutti 

hengitysongelmia. Jotkut naiset saattoivat myös leikata kylkiluitaan pois, jotta 

saavuttaisivat ihanteellisen vyötärön. Kuvan oikeanpuoleinen teos on lumoavasti piirretty, ja 

vaaleanpunaisen kynän käyttö oli Kristinalta 8A oikea valinta. Mekko on hyvin 

yksityiskohtainen, ja taustan valkoisuus kiinnittää katseen suoraan mekkoon.






Monille tuttu Titanic ei myöskään jäänyt suosiolta varjoon. Sen uppoaminen oli varsin suosittu kohta matkasta, ja kuvassa näkyy kolme erilaista uppoamisteosta. Ylimmän työn toteutukseen on käytetty liituja, joiden avulla oikean käyttäessä teoksen lopputulos on mahtava. Ja tekijä on todella onnistunut liitujen käytössä! Myös asettelu on luonut tunnelmaa: se, miten vain yläosa näkyy uppoavasta Titanicista, ei edes merta. Keskimmäinen ja alin teos on maalattu pullomaaleilla, ja molemmissa näkyy tähdet taivaalla kuvastaen yön pimeyttä. Titanicin valosta keltaiset ikkunat luovat tunnelmaa molempiin töihin. Alimpaan teokseen, jonka on tehnyt Yasin 8A, on myös maalattu jäävuori, johon Titanic aikoinaan törmäsi. 



Kaikki työt löytyvät toisesta kerroksesta kuvisluokan ympäriltä, jossa voit lukea lisää töistä ja niiden takana olevista ideoista sekä tapahtumista! 





Kirjoittajat: Tellu ja Edith 8A


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

8.- luokkalaisten TET-kokemuksia

Varjovaalit

Riemukasta alkanutta lukuvuotta 23-24!