YSIEN KUVATAITEEN TULEVAISUUS-PROJEKTI

 9. luokkalaiset ovat pohtineet syksystä asti pitkän valinnaisen kuviksessa tulevaisuutta. Monivaiheinen ja pitkä projekti on nyt saatu päätökseen ja on aika muistella, mitä kaikkea siihen sisältyikään.
1. TULEVAISUUDEN KARTTA

Ensimmäisenä tulevaisuutta tarkasteltiin jokaisen omasta yksilöllisestä perspektiivistä. Tehtävänä oli pohtia omaa tulevaisuutta tekojen ja valintojen seurauksena ja piirtää kartta, jossa eri valinnat muodostavat "tien haaroja", eli erilaisia vaihtoehtoisia seuraamuksia. Pohdinnan kohteiksi oppilaat valitsivat sekä lyhyen että pidemmän aikavälin tulevaisuuskuvia. 
Osa pohti tehtävässä yksittäistä päivää, osa peruskoulun jälkeistä elämää, opiskelupaikkoja ja ammattiin suuntautumista. 

Kuvallisessa työskentelyssä sai ottaa vapauksia. Tarkoituksena oli tehdä visuaalisesti kiinnostava ja selkeä kokonaisuus. Poluilta rönsyily ja kaikennäköinen poukkoilu on sallittua, koska se, jos mikä kuuluu elämään.
2. ENNUSTAMINEN


Projektin seuraavassa vaiheessa oppilaat pääsivät kokeilemaan tulevaisuuden tutkimista erilaisten skenaarioiden kautta. Aluksi luotiin erilaisia mahdollisia (ja mahdottomia) tulevaisuuden kuvia kolmeen alakategoriaan:  luonto, ihmiset ja arkkitehtuuri. Tehtävänä oli pohtia, kuhunkin hyviä, huonoja ja todennäköisiä vaihtoehtoja. Lopuksi ennustettiin noppaa heittämällä, mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan.

Tässä pienryhmässä päädyttiin tulevaisuusnäkymään, jossa luonto voi hyvin ja asunnot ovat ekologisia, mutta valitettavasti robotit ovat korvanneet ihmiskunnan. :(
4. UTOPIA/DYSTOPIA

Ennustuksen jälkeen oppilaat tarttuivat maalaustehtävän pariin. Aiheena oli utopia ja dystopia. Tehtävässä syvennyttiin eri aikakausien käsityksiin unelma- ja kauhuskenaarioista, tarkasteltiin esimerkkejä kirjallisuudesta, elokuvista ja peleistä ja muisteltiin perspektiivi-oppia. Akryylimaaleilla maalatut teokset koristivat yläkäytävän ilmoitustaulua useamman viikon ajan ja saivat osakseen runsaasti ihailua.                                                                                       


                                                                     

 
                                         

 
  

5. NOPPA

Projektin päätteeksi ysit yhdistivät tulevaisuus-pohdintojaan matemaattisiin taitoihin ja taittelivat paperista säännölliset monitahokkaat, eli nopat.

Mittailu tuotti jonkun verran päänvaivaa, mutta pikku pähkäilyllä ja reippaalla yhteistyöllä siitäkin selvittiin.

 
Nopat roikkuvat 2. kerroksen käytävän 
ikkunoiden edessä. Talven kylmä valo
antavat kontrastia värikkäisiin teoksiin.Silmälukujen tilalla vilisee sekä esittäviä että abstrakteja kuvia, räiskyviä värejä, pilkkuja,  viivoja sekä erinäisiä muotoja. Kaikissa nopissa on mukana luonnetta ja tunnetta ja vähintäänkin hitunen kunkin tekijän omaa persoonaa. Sinnikästä työskentelyä, taitavat ysit!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ARMU-viikko

BEIJING DESIGN WEEK- POP UP työpaja

TEHDÄÄN YHDESSÄ- tilataideteos