"Kielikylpy" ranskantunnilla

 6B:n A1-ranskan ryhmällä on syysloman jälkeen ollut hieman erilaiset kaksi viikkoa, kun tunneilla on kokeiltu, miltä tuntuu kun lähes kaikki opetus onkin ranskaksi. Ennen tätä "kielikylpyä" 6B:n ranskantuntien opetus on ollut suurimmaksi osaksi suomeksi, mutta tietyt tutut fraasit on annettu en français. Nyt päätettiin kokeilla, miltä tuntuisi sukeltaa lähes kokonaan ranskan kieleen. Aluksi sovittiin säännöt ja opeteltiin, mitä tehdään, jos ei ymmärrä. Opettajalle ei tarvinnut vastata ranskaksi, mutta siihen rohkaistiin aina kun vain siltä tuntui. Jos ei ymmärrä, voi aina sanoa “Je ne comprends pas” (En ymmärrä) tai “Tu peux répéter, s’il te plaît?” (Voitko toistaa, kiitos?) Suullisia tehtäviä tehtiin tunneilla runsaasti.Miltä kokeilu tuntui?

“Aluksi ei ehkä niin hyvin ymmärtänyt mutta sitten alkoi ymmärtää koko ajan paremmin.” “Jos sä ymmärrät esim. pari sanaa niin voi arvata lopun virkkeen ja sitten voi alkaa toimia ohjeen mukaan.”

Mikä oli vaikeinta?


“Ohjeen ymmärtäminen kestää vähän pidempään, normaalisti sitä ymmärtää heti ja alkaa vaan tehdä mutta nyt piti miettiä.”

“Ohjeet jossa oli paljon uusia sanoja oli vaikea ymmärtää.”

"Välillä tuntui ettei ymmärrä mitään."


Mikä oli kivointa?

“Kivointa oli se kun huomaa että oppii ja tunnilla on ollut mielenkiintoista.

“Loppujen lopuksi tunnilla oli aika samanlaista kuin yleensä eikä suuria ymmärrysvaikeuksia ollut.”


Joissain kouluissa erityisesti ulkomailla kieltenopetus on kokonaan opiskeltavalla kielellä. Entä jos opetus olisi aina ranskaksi?

“Olisi kivaa ja oppisi enemmän.”

“Jos olisi tosi tärkeä ohje ja ei ymmärtäisi niin ärsyttäisi.”

"Ehkä sitten kun muutaman vuoden opiskellut se voisi toimia. Ranskanopintojen alussa tai suoraan kesäloman jälkeen ei välttämättä oikein saa irti opetuksesta, jos se on vain ranskaksi. Jos on joku tärkeä juttu niin kannattaa kirjoittaa taululle. Lausumisen oppiminen toisaalta olisi parempaa.”

Kokeilu oli siis onnistunut, mutta jatkossa ei vedetä ehkä ihan yhtä tiukkaa linjaa. Oppilaiden kynnys puhua ranskaa tunneilla madaltui selkeästi. Vive le français !


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riemukasta alkanutta lukuvuotta 23-24!

Varjovaalit

Oppilaiden tasa-arvotyöryhmän työskentely